Afkomstig uit
Sorteren op: Relevantie | Titel | Datum

Identiteit

Werk en loopbaan

Hoofdstuk 3: Hoe landt het in het organisatielandschap?

2005 | Thijs Homan

In het vorige hoofdstuk hebben we stilgestaan bij de manier waarop verandertrajecten kunnen worden ingedeeld: welke veranderkleur wordt er gekozen, gaan we ontwerpen of ontwikkelen, enzovoort? In wezen bevonden we ons daarbij in een soort ballonvaarderpositie. We zaten in de mand van de ballon, keken uit over de organisatie en dachten...

Hoofdstuk 4: Wat zijn mogelijke oplossingen?

2016 | Marc Baaij

Het vorige hoofdstuk ontwikkelde op basis van het probleem (de kans) een vraag. Hebt u te maken hebben met een huidig probleem (huidige kans) of met een probleem (kans) ontstaan in het verleden, dan formuleert u de vraag zo: hoe moet uw organisatie reageren op de huidige ontwikkeling (oorzaak van probleem of kans) om het huidige doelresultaat te halen? (Hoe moet uw organisatie de huidige resultaatskloof overbruggen?) In het voorbeeld ...

Hoofdstuk 1: De eerste indruk

2011 | Roel Wolbrink

‘Je moet toch jezelf mogen zijn?’ is een veelgemaakte opmerking tijdens etiquettetrainingen. Natuurlijk mag en moet je jezelf zijn, maar je bent niet alleen op de wereld en bovendien zijn er verschillende contexten. Thuis ben je nu eenmaal anders dan bij vrienden en met directe collega’s gedraag je je anders dan bij je manager of klanten. En dit is...

Hoofdstuk 2: Zorg dat het klikt

2011 | Roel Wolbrink

Voorbereiding is alles. Dat geldt niet alleen voor een eerste afspraak, een vergadering of een zakendiner, maar ook voor een simpel telefoongesprek. Tegenwoordig is via internet, de sociale media maar ook via vakbladen en brochures van bedrijven goed te achterhalen met wie je zaken doet. Gebruik niet alle...

Hoofdstuk 3: Etiquette is flirten

2011 | Roel Wolbrink

Om een aangename tijd met anderen door te brengen of om iets gedaan te krijgen, zul je moeite moeten doen om de ander te ontspannen. Feitelijk ben je door attent, aardig, complimenteus, meegaand en inlevend te zijn aan het flirten. Etiquette is ook wel flirten voor gevorderden. Stel de ander centraal. Wat is er leuker dan een dame of...

Hoofdstuk 4: Kleding is je visitekaartje

2011 | Roel Wolbrink

Uiterlijk verkoopt. Als we waarde willen toevoegen, moeten we ons omgeven met waarde, schoonheid en kwaliteit. We moeten kleding dragen die ons ‘zijn’ uitdrukt. Mensen die zich zakelijk kleden, gedragen zich daarnaar. Ga maar na: in driedelig grijs vertoon je een ander gedrag dan in businesscasualkleding op de golfbaan....

Hoofdstuk 5: Gast of gastheer

2011 | Roel Wolbrink

In een willekeurig beroep ben je behalve professional ook vaak adviseur, maar nog vaker gastheer of gastvrouw. Je hebt dan een belangrijke taak. Besef je dit? Gastheer of gastvrouw zijn betekent dat je ervoor zorgt dat het jouw klanten of leveranciers aan niets ontbreekt, dat de ontvangst hartelijk en georganiseerd is, dat het programma...

Hoofdstuk 6: Tafelmanieren

2011 | Roel Wolbrink

Bij een zakelijk diner is het belangrijk om over de tafel en de tafelschikking na te denken. Zelfs voor een gezelschap van zes mensen is het al goed om aandacht te besteden aan de vorm van de tafel. Een ronde tafel is goed voor een gesprek met zijn zessen en als er geen sprake is of mag zijn van een wij-zijverhouding. Een...

Hoofdstuk 7: Kleine en grote praat

2011 | Roel Wolbrink

Overtuigen is volgens Aristoteles (384-322 voor onze jaartelling) de kunst om mensen dingen laten doen die ze niet zouden doen als je hun dat niet zou vragen. Hiervoor is een drietal zaken van belang: ethos, pathos en logos. Het eerste betreft je reputatie en betrouwbaarheid en of mensen juist jouw argumenten accepteren. In eerste instantie...

Hoofdstuk 8: Aan het werk

2011 | Roel Wolbrink

Innovatieve kantoorgebouwen kenmerken zich door een hoge mate van interactie binnen hun muren. Dat is ook precies de bedoeling; we gaan immers naar kantoor om collega’s te ontmoeten, kennis uit te wisselen en de cultuur van het bedrijf te delen. Een gebouw moet vooral passen bij de visie van een bedrijf en bij de verwachtingen van een klant;...

Toon resultaten