Angstcultuur

Angstcultuur

Krijg grip op angst in organisaties

Peter Fijbes | Boom uitgevers Amsterdam

Angstcultuur: het begrip duikt met regelmaat op in de media. En steevast rollen er koppen. Maar wanneer kun je eigenlijk met recht spreken van een angstcultuur in een organisatie?

 

Eerste boek over angstcultuur

Angstcultuur is het eerste Nederlandstalige boek over dit onderwerp. Eindelijk is er nu een duidelijke definitie van de term ‘angstcultuur’.

 

Angstcultuur schadelijk op lange termijn

Angst is een zeer sterke emotie, die ons onbewust tot actie aanzet, en daardoor is het ook een zeer effectieve managementtool. Uit onderzoek blijkt dat bange medewerkers harder werken en minder (openlijk) commentaar hebben op de leiding. Maar dit geldt alleen voor de korte termijn. Op lange termijn leiden angst en de bijbehorende stress tot een hoog ziekteverzuim, burn-out, personeelsverloop en meer fouten. Alle reden dus om het te voorkomen of er wat aan te doen!

 

Voorkomen en bestrijden angstcultuur

Hoe ontstaat een angstcultuur? Waar zijn mensen bang voor? En waarom nemen bange mensen niet domweg ontslag? Wat kun je doen om zo’n cultuur te voorkomen? En hoe grijp je in als er eenmaal een angstcultuur is ontstaan?

 

Duidelijke handvatten voor iedere manager

Dit boek biedt duidelijke en concrete handvatten voor zowel managers, organisatieadviseurs, ondernemingsraden als voor medewerkers, die vaak onbedoeld ‘meewerken’ aan het ontstaan en voortbestaan van een angstcultuur.

 

Hoe is het met jouw organisatie gesteld?

Met de eerste diagnose uit de quickscan heb je direct zicht op de informatie die voor jouw organisatie van toepassing is. Doe de quickscan!

Peter Fijbes
Peter Fijbes is organisatie-adviseur en trainer bij Fijbes Consultancy & Training. Naast onderzoek en advies op het gebied van... Meer