Getting teams done

Getting teams done

Een praktische methode voor teamproductiviteit

Diederick Janse en Marco Bogers | Boom uitgevers Amsterdam

Getting Things Done van David Allen is een methode (uit het gelijknamige boek uit 2008) die je helpt om op een ontspannen manier productief te zijn. Getting Teams Done is de methode die jou én je team helpt om net zo ontspannen productief te laten zijn én te blijven.

 

Het logische vervolg

Holacracy® gaat verder waar Getting Things Done ophoudt! De methode leert je om de ontstane spanningen om te zetten in constructieve verandering. Heldere verwachtingen en verantwoordelijkheden, effectieve overleggen en duidelijke spelregels zijn daarbij essentieel.

 

Competente professionals

Je team bestaat uit competente professionals, maar toch loopt het niet lekker. Er is veel onduidelijkheid over wie wat oppakt, waardoor er spanningen ontstaan. Zodoende blijven er kansen liggen en is de productiviteit ver te zoeken. Je bent op zoek naar een manier om uit deze vicieuze cirkel te komen.

 

Holacracy-methode

Getting Teams Done introduceert de Holacracy-methode waarmee leidinggevenden, teamleiders, managers en zelfsturende professionals de teamproductiviteit naar een hoger niveau kunnen tillen. Aan de hand van een verhaallijn (over een marketingmanager die een grote klus op de rails moet zetten) wordt de implementatie van Getting Teams Done geïllustreerd. De marketingmanager vraagt zich af of zijn team de grote klus wel kan klaren en probeert het voor het eerst met behulp van deze nieuwe methode.

 

Rollen en verantwoordelijkheden

Deze vorm van samenwerken wordt Holacracy genoemd. De methode komt neer op gestructureerd samenwerken aan de hand van vaste rollen en verantwoordelijkheden. Holacracy legt de nadruk op het verbeteren van de processen om zo uiteindelijk de structuur van de organisatie te verbeteren en het 'hogere doel' van een bedrijf te bereiken. Je zoekt de spanning op, in jezelf, in de samenwerking en zet deze energie om in activiteit. Holacracy heeft veel principes van sociocratie overgenomen en dit samen met de uitgangspunten van Getting Teams Done tot een nieuwe methode gevormd.

 

Voor wie?

Getting Teams Done is bestemd voor managers, ondernemers, leidinggevenden en medewerkers die de effectiviteit van hun teams en organisatie drastisch willen verhogen.

Diederick Janse
Diederick Janse is Holacracy coach en mede-oprichter van adviesbureau Realize!. Meer
Marco Bogers
Marco Bogers is oprichter van Work in Flow en helpt individuen en teams bij het vormen van productieve gewoonten. Meer